Η ραιβοποδία και η βλαισοποδία είναι μέρη μιας κίνησης. Η ραιβοποδία υφίσταται όταν το βάρος του σώματος τοποθετείται στο εξωτερικό μέρος του ποδιού κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο. Όταν συμβαίνει το αντίθετο πρόκειται για βλαισοποδία.

Η ραιβοποδία και η βλαισοποδία σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ευθυγράμμιση του σώματος και να οδηγήσουν σε πόνο στα πόδια τα γόνατα τους ισχίους και την πλάτη.

Τι συμβαίνει όταν υφίσταται ραιβοποδία και βλαισοποδία

Η  υπερβολική ραιβοποδία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα πόνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι με υπερβολική ραιβοποδία, έχουν δομικά προβλήματα στα πόδια τους. Οι τρόποι αντιμετώπισης του παραπάνω προβλήματος περιλαμβάμνουν μεταξύ άλλων και τη χρήση κατάλληλων παπουτσιών.

Οι άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από βλαισοποδία, στρέφουν τα πόδια τους προς την εσωτερική μεριά με αποτέλεσμα να πλαταίνει το πόδι. Αυτό σχετίζεται με την βλαισοπλατυποδία αρκετές φορες.

Οι άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από ραιβοποδία, αντιθέτως δεν στρέφουν το πόδι αρκετά προς το εσωτερικό, με αποτέλεσμα τα περισσότερα φορτία να πέφτουν στην εξωτερική πλευρά του πέλματος. Ωστόσο η  ραιβοποδία σε μεγάλο βαθμό είναι λιγότερο συχνή από την βλαισοποδία.

Πολλές φορές η ύπαρξη βλαισοποδίας και ραιβοποδίας σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να προκαλέσει γενικότερα προβλήματα στις υπόλοιπες αρθρώσεις του σώματος προκειμένου να ανακτήσουμε σωστή ισορροπία.

Αίτια Ραιβοποδίας

Τα δομικά προβλήματα που υπάρχουν στα πόδια είναι συνήθως γενετικά. Ωστόσο αυτό το πρόβλημα μπορεί να προκληθεί και από εξωτερικούς παράγοντες.

Γενετικοί Παράγοντες

Μήκος ποδιού (συμπεριλαμβανομένων των διαφορών μεταξύ του μήκους και του πλάτους του πέλματος)

Το σχήμα του τόξου του ποδιού μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ύπαρξης ραιβοποδίας, ενώ οι άνθρωποι με ψηλές καμάρες είναι πιο επιρρεπείς σε ρεβοποδία σε σχέση με άλλους.

Εξωτερικοί Παράγοντες

Λανθασμένος τύπος παπουτσιού:Ο λανθασμένος τύπος παπουτσιού- όπως τα άκαμπτα ή σφιχτά παπούτσια αλλά και η χρήση παπουτσιων που δεν έχουν στηριξη (σωστη) κάμαρας- μπορεί να οδηγήσει σε ραιβοποδία και άλλα προβλήματα στα πόδια.

Παλιοί τραυματισμοί

Παλιοί τραυματισμοί ενδέχεται να προκαλέσουν αδυναμία ευπάθεια και αστάθεια στις αρθρώσεις και στους μαλακούς ιστούς του σώματος. Για παράδειγμα, άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από αχίλλεια τενοντίτιδα είναι περισσότερο εκτεθιμένοι στον κίνδυνο της ραιβοποδίας.

Άλλες αιτίες

  • Έλλειψη άσκησης κυρίως σε περίοδο ανάπτυξης
  • Συνεχόμενη πίεση πάνω σε σκληρές επιφάνειες
  • Περιορισμένο εύρος κίνησης για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Δυσκαμψία λόγω γήρανσης ή αρθρίτιδας
  • Υπερβολική ή λανθασμένη άσκηση

Επιπλοκές υπερβολικής ραιβοποδίας

Οι άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν από βαριά μορφή ραιβοποδίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε ανάπτυξη συμπτωμάτων όπως:

Πόνοι στους αστραγάλους - γόνατα

Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

Πόνοι στη φτέρνα του ποδιού

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Κάλλους ή κότσι στο εξωτερικό άκρο του ποδιού και παραμορφώσεις γενικότερα στα δάκτυλα

Πελματοειδής περιτονιτιδα

Shin splints

Κατάγματα καταπόνησης στα πόδια και στο πέλμα

Πρήξιμο του ποδιουκαι του αστραγάλου

Αδυναμία στο πόδι ειδικά στο περπάτημα στο τρεξιμο και την άσκηση

Διάγνωση Ραιβοποδίας

Εξετάστε παλιά παπούτσια

Στα άτομα τα οποία δεν πάσχουν ούτε από ραιβοποδία ούτε από βλαισοποδία τα πέλματα του παπουτσιού θα φθαρθούν από το εξωτερικό άκρο της φτέρνας προς το κέντρο.

Η ραιβοποδία μπορεί να προκαλέσει πιο εμφανή σημάδια φθοράς μόνο στην εξωτερική μεριά του πέλματος του παπουτσιου.

Ελέγξτε τα αποτυπώματα των πελμάτων σας

Υπάρχουν διάφορες ειδικότητες  που έχουν πελματογράφους και με μία ανάλυση βάδισης μπορεί να διαγνωστεί οποιοδήποτε από τα παραπάνω προβλήματα. Η έντονη ραιβοποδία ή βλαισοποδία μπορεί να είναι ορατή και με γυμνό μάτι βλέποντας τον ασθενή από πίσω και διακρίνοντας αν η φτέρνα φεύγει έντονα προς τα μέσα ή προς τα έξω.

Ανάλυση Βάδισης

Ένας ποδολόγος η ένας φυσιοθεραπευτής, μπορεί να κάνει ανάλυση βάδισης, κατά τη διάρκεια της οποίας το άτομο περπατάει ή τρέχει πάνω σε μία εξειδικευμένη πλατφόρμα.

Άτομα τα οποία πάσχουν από προβλήματα βάδισης, χρειάζεται να κάνουν τη συγκεκριμένη ανάλυση.

Πως αποτρέπουμε την ραιβοποδια

Η ραιβοποδία μπορεί να προληφθεί ακολουθώντας τα παρακάτω:

Σωστά υποδήματα

Τα ευέλικτα και ελαφριά αθλητικά παπούτσια ποδοσφαίρου είναι τα κατάλληλα για άτομα που υποφέρουν από ραιβοποδία.

Προσοχή΄! Κατά την αγορά παπουτσιών:Μετρήστε και τα δύο πόδια όσον αφορά το μήκος, το πλάτος και το βάθος για να έχετε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή.Αποφύγετε την επιλογή σφιχτών παπουτσιών στην περιοχή των μεταταρσίων. Αντιθέτως πρέπει να είναι εφαρμοστά στην περιοχή του.κουτεπιέ και το πίσω μέρος της φτέρνας να είναι επίσης εφαρμοστό.Τέλος θα ήταν σκόπιμο να γίνεται αλλαγή υποδημάτων κάθε 6 μήνες ή και νωρίτερα σε περίπτωση σημαντικής φθοράς της σόλας.

Ορθοτικά

Οι πάτοι που σχεδιάζονται για ρεβοποδία μπορούν να στηρίξουν σωστά το πόδι και να ελέγχουν την κίνησή του. Τα ορθωτικά για ραιβοποδία μπορούν να αγοραστούν απευθείας από το αντίστοιχο κατάστημα ή ακόμα και να σχεδιαστούν από ποδολόγο, ανάλογα με την περίπτωση.

Σωστή στάση

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σωστή στάση σώματος και κατάλληλες τεχνικές για να αποφύγετε τη ραιβοποδία.

Φυσιοθεραπείες

Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους σφιχτούς μύες και τους τένοντες ενισχύοντας ταυτόχρονα τους μαλακούς ιστούς. Αυτό βοηθά στην καλύτερη κατανομή βάρους σε όλο το σώμα και αυτομάτως διορθώνει ενδεχόμενη ύπαρξη ραιβοποδίας.