Πυγμαχία και kickboxing: ποια είναι η διαφορά;


Πυγμαχία και kickboxing. Και τα δύο είναι παρεμφερές πολεμικές τέχνες. Και τα δύο αθλήματα χρησιμοποιούν επίσης πολλές από τις ίδιες τεχνικές και υλικά. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένες σαφείς διαφορές. Θα εξηγήσουμε ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές.

Η πιο προφανής διάκριση είναι στους κανόνες για τη χρήση των μερών του σώματος. Στην πυγμαχία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο τα χέρια σας, στο kickboxing τα χέρια, τα πόδια και τις κνήμες.


Διαφορά μεταξύ πυγμαχίας και kickboxing

Στο kickboxing σε απασχολεί κυρίως η τεχνική των ποδιών. Έχετε τρεις διαφορετικούς τύπους χτυπημάτων: το χαμηλό χτύπημα, το μεσαίο και το ψηλό. Το χαμηλό χτύπημα στοχεύει στο εξωτερικό μέρος του μηρού, το μεσαίο χτύπημα στοχεύει στο πλάι και το ψηλό χτύπημα πρέπει να χτυπήσει το κεφάλι. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε τα γόνατα και τους αγκώνες σας, ούτε να σφίγγετε.

Το σφίξιμο επιτρέπεται στην πυγμαχία. Με αυτή την αμυντική μέθοδο προσπαθείς να σταματήσεις τον αντίπαλο από το να επιτεθεί με μια κίνηση. Επιπλέον, στην πυγμαχία δεν επιτρέπεται να χτυπήσεις κάτω από τη ζώνη και δεν επιτρέπεται να χτυπήσεις κάποιον στο πίσω μέρος του κεφαλιού.




Ομοιότητες μεταξύ πυγμαχίας και kickboxing

Υπάρχουν λοιπόν διαφορές στους κανόνες και τη χρήση των μερών του σώματος. Υπάρχουν όμως και πολλές ομοιότητες μεταξύ της πυγμαχίας και του kickboxing. Και οι δύο εμπίπτουν – φυσικά – στις «πολεμικές τέχνες» και έχουν πολλά σωματικά και ψυχικά οφέλη. Εκπαιδεύετε όλους τους μύες του σώματος, βελτιώνετε την αντοχή, τον χρόνο αντίδρασης και το χρονοδιάγραμμα και μπορεί να έχει αποτέλεσμα και στη μείωσης του στρες.

 

Φοράτε γάντια του μποξ όχι  μόνο για να προστατεύσετε τα χέρια σας, άλλα  μειώνετε επίσης τον αντίκτυπο των γροθιών στο σώμα του αντιπάλου σας. Τα γάντια είναι συχνά λίγο μικρότερα για το kickboxing, αλλά μπορείτε να κάνετε αυτή την επιλογή μόνοι σας. Το κράνος είναι επίσης απαραίτητο και στα δύο αθλήματα και συνιστάται η χρήση μασέλας εάν προπονείστε σε πιο επαγγελματικό επίπεδο.

 

Είναι σημαντικό να προστατεύετε  τα πόδια αφού δίνεται έμφαση σε αυτά. Αυτό το κάνετε με ειδικά προστατευτικά κνήμης, τα οποία συχνά προστατεύουν και το κάτω μέρος του ποδιού σας.




Πώς προπονείστε για πυγμαχία και kickboxing;


Η τεχνική και για τα δύο αθλήματα είναι βασικά η ίδια. Μαθαίνεις να χτυπάς, να αποφεύγεις και να δέχεσαι με τον σωστό τρόπο. Στο kickboxing αυτό επεκτείνεται με κλωτσιές. Μια προπόνηση ξεκινά επίσης με τον ίδιο τρόπο. Ξεκινάς με προθέρμανση, συνήθως γίνεται με σχοινάκια.

 

Τότε ξεκινάς την πραγματική προπόνηση. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με έναν συνεργάτη που χρησιμοποιεί προπονητικά γάντια. Αλλά και ένας σάκος του μποξ είναι ιδανικός. Οι σάκοι του μποξ διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Οι μικρότεροι (70-100 εκατοστά) είναι για πυγμαχία, οι μακρύτεροι (120-180 εκατοστά) προορίζονται για kickboxing (μπουνιές και κλωτσιές). Διατίθενται σάκοι του μποξ για τοποθέτηση στην οροφή, για στερέωση στον τοίχο με γάντζο τοίχου και υπάρχουν και όρθιοι σάκοι του μποξ. Ένα ομοίωμα του μποξ ή κούκλα του μποξ - μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τα δύο αθλήματα. Αυτό σας επιτρέπει να εργαστείτε  στην ταχύτητα σας, το χρόνο και τη δύναμή της αντίδρασης σας με ειδικά προγράμματα (με βάση τις ενδείξεις  στο ομοίωμα).

 

Είστε τόσο ενθουσιασμένοι με την πυγμαχία και το kickboxing όσο εμείς;

Στη ανανεωμένη μας γκάμα  έχουμε τα παντα για να πετύχουμε αυτά τα αθλήματα!