Η σωστή βάση για πυγμαχία στο σπίτι


Εδώ είσαι. Έχετε αδειάσει τελείως την αποθήκη  και την έχετε μετατρέψει σε αίθουσα προπόνησης, τα γάντια του μποξ είναι καλά στερεωμένα και φοράτε το κράνος. Είσαι έτοιμος! Αλλά... για τι ακριβώς;

Το πρώτο ξεκάθαρο βήμα είναι η θέληση για έναρξη. Μετά έρχεται το δεύτερο βήμα. Γιατί και πώς ακριβώς ξεκινάς την πυγμαχία;


Βασικές τεχνικές πυγμαχίας

Όταν ξεκινάτε την πυγμαχία, είναι σημαντικό να μάθετε πρώτα μόνοι σας τις βασικές τεχνικές. Διαβάστε προσεκτικά στο διαδίκτυο, παρακολουθήστε εκπαιδευτικά βίντεο ή πάρτε μερικά μαθήματα για να μάθετε τα βασικά της πυγμαχίας σε ένα γυμναστήριο. Η βασική τεχνική περιλαμβάνει τη σωστή στάση του σώματος, την ισορροπία μέσω των ποδιών, τη ρίψη βασικών χτυπημάτων και την αποφυγή, το μπλοκάρισμα ή την απορρόφηση των χτυπημάτων. Εάν δεν ξεκινήσετε με τις σωστές τεχνικές ή μάθετε ορισμένους ελιγμούς με λάθος τρόπο, τότε η πιθανότητα τραυματισμών είναι μεγαλύτερη.


Τι χρειάζεστε για την πυγμαχία στο σπίτι;

Πριν ξεκινήσετε μια προπόνηση είναι φυσικά σημαντικό να κάνετε προθέρμανση. Για αυτό μπορείτε να κάνετε σχοινί, για παράδειγμα με ένα επαγγελματικό και ρυθμιζόμενο σχοινάκι. Αν θέλετε να ξεκινήσετε  για να κατακτήσετε τις διάφορες γροθιές και τα πόδια, τότε δεν χρειάζεστε άλλο υλικό εκτός από έναν καθρέφτη. Αυτό είναι επίσης συχνά μέρος μιας προθέρμανσης.


1. Ένα σακίδιο μποξ είναι απαραίτητο σε κάθε αίθουσα προπόνησης! Ένας σάκος του μποξ είναι κατάλληλος τόσο για αρχάριους όσο και για επαγγελματίες πυγμάχους και μπορείτε να εξασκηθείτε στις γροθιές με αυτόν. Η αντίσταση του σάκου του μποξ σου δίνει περισσότερη δύναμη στους μυς σου. Μπορείτε να επιλέξετε ένα σάκο του μποξ στην οροφή, σε γάντζο τοίχου ή  έναν όρθιο σάκο μποξ.

2. Ένα speedball είναι επίσης ιδανικό για το δωμάτιο προπόνησής σας, το οποίο είναι πιο κινητό από μια τσάντα του μποξ. Στόχος δεν είναι τόσο η οικοδόμηση δύναμης αλλά περισσότερο η εκπαίδευση της ταχύτητας και του ρυθμού της αντίδρασής σας.

3. Ένα ομοίωμα πυγμαχίας - γνωστό και ως κούκλα του μποξ ή slam man - έχει το σχήμα ανθρώπινου σώματος στο οποίο μπορείτε να χτυπήσετε και να κλωτσήσετε με καθαρό στόχο. Τα ομοιωματα έχουν συχνά ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης όπου πρέπει να χτυπήσετε τα φώτα στο ομοίωμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Αυτό σας επιτρέπει να εκπαιδεύσετε την ταχύτητα αντίδρασης, την τεχνική και τον χρόνο σας ταυτόχρονα. Προπονείστε με έναν σύντροφο; Τότε τα προπονητικά γάντια είναι ιδανικά και το κράνος είναι απαραίτητο.

Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει με αυτό, αλλά σαφώς τα γάντια του μποξ είναι τα πρώτα αντικείμενα που αγοράζετε όταν πηγαίνετε πυγμαχία. Τα γάντια του μποξ προστατεύουν ακόμη και τα πιο ευάλωτα οστά στα χέρια σας και προστατεύουν επίσης τον αντίπαλο σας στην πυγμαχία από τον αντίκτυπο των γροθιών. Μπορείτε να φορέσετε εσωτερικά γάντια κάτω από τα γάντια του μποξ, έτσι ώστε τα γάντια του μποξ να παραμένουν σταθερά στη θέση τους. Επιπλέον, τα εσωτερικά γάντια που πλένονται απορροφούν τον ιδρώτα, κάτι που είναι πολύ υγιεινό.

Ποια είναι τα οφέλη της πυγμαχίας;

Η πυγμαχία είναι μια μορφή προπόνησης HIIT. Αυτό σημαίνει Διαλειμματική Προπόνηση υψηλής έντασης. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης HIIT εναλλάσσετε περιόδους πολύ εντατικής άσκησης με διαλείμματα. Αυτό δίνει τεράστια ώθηση στην αντοχή σας.

Οι κοιλιακοί χρησιμοποιούνται πολύ κατά την πυγμαχία. Με καλά εκπαιδευμένους κοιλιακούς μύες, αποκτάτε μια πιο επίπεδη κοιλιά και μπορείτε να πάρετε περισσότερη δύναμη από τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες.

Η πυγμαχία είναι μια προπόνηση για όλο το σώμα, όπου εκπαιδεύεις τόσο το πάνω όσο και το κάτω μέρος του σώματός σου. Σύντομα θα παρατηρήσετε ότι δυναμώνετε και ότι η στάση σας βελτιώνεται: για παράδειγμα, περπατάτε πιο ίσια και κρατάτε το κεφάλι σας σηκωμένο.

Με μια προπόνηση HIIT καίτε πολλές θερμίδες. Με την πυγμαχία μπορείτε επίσης να χάσετε πολλά κιλά.
Η πυγμαχία καταπολεμά το στρες. Ακούγεται σαν κλισέ, αλλά μπορείτε κυριολεκτικά να διώξετε το άγχος, την απογοήτευση ή τον θυμό που νιώθετε και να εστιάσετε σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτό σας επιτρέπει να το αφήσετε να φύγει νωρίτερα, με αποτέλεσμα λιγότερο άγχος. Επιπλέον, οι ενδορφίνες απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια μιας καλής προπόνησης, με αποτέλεσμα να νιώθετε καλύτερα και πιο χαρούμενοι. Είναι καλύτερο από το να αντιδράς προφορικά, για παράδειγμα, σε ένα μέλος της οικογένειας ή σε έναν συνάδελφο.
 
 Έχετε ζεσταθεί για να ξεκινήσετε πυγμαχία;
Δείτε εδώ μια ποικιλία από προιόντα για να ξεκινήσετε!
Έχεις ξεκινήσει ήδη την πυγμαχία;
Ακόμα και τότε θα βρείτε τα κατάλληλα αντικείμενα  για να τα αναπτύξετε από αρχάριους σε επαγγελματίες!