Πλειομετρική προπόνηση: προπόνηση με εκρηκτική δύναμη


Δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος προπόνησης εδώ και πολύ καιρό, αλλά έχει ήδη γίνει πολύ δημοφιλής: η πλειομετρική προπόνηση! Μέσω του plyo εργάζεστε στην εκρηκτική σας ισχύ για να βελτιώσετε την απόδοσή σας σε διαφορετικούς κλάδους.

Η λέξη «πλειομετρία» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις pleiȏn (περισσότερο) και meterȏ (μέτρο), οι οποίες μαζί ερμηνεύονται ως «μετρήσιμη αύξηση». Χρησιμοποιεί τη διπλή δράση μιας μυϊκής κίνησης.


Ομόκεντρος και εκκεντρικός

Μια μυϊκή κίνηση αποτελείται από δύο μέρη. Το ομόκεντρο και το εξωκεντρικό μέρος. Στο ομόκεντρο μέρος, οι μυϊκές ίνες κονταίνουν με έκκεντρες κινήσεις ενώ οι ίνες ουσιαστικά επιμηκύνονται. Η πλειομετρική προπόνηση χρησιμοποιεί έναν «κύκλο βράχυνσης διάτασης» (SSC): την κίνηση από το έκκεντρο στο ομόκεντρο. Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα ομόκεντρου έναντι εκκεντρικού μπορεί να δει κανείς όταν εκτελεί μια άσκηση δικέφαλου.

 

Για να δώσουμε ένα απλό πλειομετρικό παράδειγμα: άλμα. Όταν πηδάτε πρώτα λυγίζετε τα γόνατά σας (έκκεντρα) και στη συνέχεια τεντώνετε εκρηκτικά τα πόδια σας (ομόκεντρα). Όσο πιο κοντός και εκρηκτικός, τόσο μεγαλύτερο είναι το άλμα. Και έτσι μπορείτε να το εκπαιδευτείτε και να βελτιωθείτε.


Τι χρειάζεστε για την πλειομετρική εκπαίδευση;
Το δικό σας σωματικό βάρος! Οι περισσότερες προπονήσεις βασίζονται σε ασκήσεις με σωματικό βάρος, με ή χωρίς αξεσουάρ, όπως μπάρες push-up, στρώματα  γυμναστικής και σκάλες ευκινησίας και φυσικά όλα όσα συναντάτε όταν προπονείστε έξω, όπως πάγκους ή  κορμούς δέντρων. Θέλετε να γίνετε πραγματικός pleio-pro; Τότε, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα pleio-box (γνωστό και ως 'jump box')! Οι ασκήσεις με pleio-box είναι απλές αλλά αποτελεσματικές. Στέκεσαι μπροστά στο κουτί και πηδάς πάνω του και με τα δύο πόδια ταυτόχρονα. Στη συνέχεια, υποχωρείς ήρεμα, και ξαναπηδάς πάνω του. Όσο υψηλότερο είναι το κουτί, τόσο περισσότερη εκρηκτική δύναμη χρειάζεστε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε πάντα να χτίζετε και να επεκτείνετε την προπόνηση λίγο περισσότερο.

Ποια είναι τα οφέλη της πλειομετρικής προπόνησης;

Χρησιμοποιείτε πλειομετρική προπόνηση για να βελτιωθείτε σε:

Μέγιστη (εκρηκτική) δύναμη

Ισορροπία

Σταθερότητα

Συντονισμός

Αντοχή

Αποκριτικότητα


Ποιους μύες εκπαιδεύετε με pleio;

Γενικά προπονείς όλο σου το σώμα με πλειομετρική προπόνηση. Το άλμα  εκπαιδεύει κυρίως το κάτω μέρος του σώματος, τους μηρούς, τις γάμπες και τους γλουτούς. Επειδή πρέπει να διατηρείτε καλά την ισορροπία σας με κάθε άσκηση, εκπαιδεύετε και τον πυρήνα σας (κοιλιακούς και ραχιαίους μύες). Για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε στηρίγματα push-up; Στη συνέχεια εκπαιδεύονται τα χέρια, οι ώμοι, το στήθος και το άνω μέρος της πλάτης.

 

Ψάχνετε για pleio αξεσουάρ;

Ρίξτε μια ματιά στη γκάμα των προΪόντων μας!