Το αναπηρικό αμαξίδιο είναι σιγουρά πολλά περισσότερο από ένα απλό βοήθημα κινητικότητας, είναι πραγματικά προέκταση του σώματος, βοηθώντας τους ανθρώπους να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους και να μετακινηθούν στον κόσμο. Τα αναπηρικά αμαξιδια  διατίθονται σε ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να καλύψουν τις εξατομικευμένες  ανάγκες του κάθε χρήστη.


Παρακάτω θα δείτε κάποια βασικά κριτήρια , με σκοπό να κάνετε την καλύτερη επιλογή αγοράς αμαξιδιου για την κάλυψη συγκεκριμένων απαιτήσεων .


Πάθηση – η πάθηση, η κλινική εικόνα, η στάση σώματος, η σταθερότητα κορμού και κεφαλής, η δυνατότητα αυτόνομης ώθησης αποτελούν σημαντικοί παράμετροι στην σωστή επιλογή του αμαξιδίου.


•  Επιλογή μεγάλων/μεσαίων ή μικρών τροχών : καθορίζεται από το αν το αμαξίδιο προορίζεται για χρήση σε χώρους  εξωτερικούς ή εσωτερικούς καθώς και από την δυνατότητα χειρισμού του αμαξιδιου από τον ίδιο τον χρήστη (αυτονομία κίνησης) ή την μετακίνηση του με βοήθεια συνοδού.


Επιλογή πλάτους αμαξιδίου : κάνουμε μέτρηση πλάτους στενών περασμάτων στους χώρους που κινείται το αμαξίδιο.Επιλογή αμαξιδίου με ή χωρίς προσθαφαιρούμενο δοχείο τουαλέτας : καθορίζεται από την δυσκολία μετακίνησης του χρήστη προς το μπάνιο.Επιλογή πτυσσόμενου αμαξιδιου : υπάρχουν πολλοί τύποι αμαξιδιων που είτε χρειάζονται αποσυναρμολόγηση λόγω των ανατομικών αφρώδη καθισμάτων είτε αναδιπλώνουν πολύ ευκολά με 2 διαφορετικούς τρόπους .Για παράδειγμα η επιλογή εξαρτάται εάν ο χρήστης είναι οδηγός αυτοκινήτου και θέλει να βάζει το αμαξίδιο του μόνος του στο αυτοκίνητο κ.ο.κ•  Σωματομετρησεις για βέλτιστη στάση σώματος : Η ιδανική θέση καθίσματος αναπηρικού αμαξιδίου ακολουθεί τον κανόνα 90-90-90, ο οποίος δημιουργεί κάμψη 90 μοιρών στους γοφούς, κάμψη 90 μοιρών στα γόνατα και κάμψη 90 μοιρών στους αστραγάλους. Για να πέτυχουμε αυτό θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις ως προς το πλάτος καθίσματος, βάθος καθίσματος ,ύψος πλάτης , εμπρόσθιο και οπίσθιο ύψος καθίσματος ,τύπος και μήκος υποποδίων.


Τύπος και βάρος αμαξιδιου : Τέλος , ένα σημαντικό κριτήριο είναι ο τύπος και το βάρος  του αμαξιδιου (αθλητικό , ελαφρού τύπου , απλού ή ειδικού τύπου ή και εξατομικευμένης κατασκευής )


Μπορείτε να απευθυνθείτε στην εξειδικευμένη ομάδα του Κυφίδης Ορθοπεδικά για να σας βοηθήσει στην σωστή επιλογή αμαξιδιου  βάσει των δικών σας αναγκών και τρόπου ζωής!