300 λεπτά άσκησης την εβδομάδα αρκούν απέναντι σε 26 κατηγορίες ασθενειών.


Ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΕΦΑΑ) αναφέρει πόσο ωφέλιμο είναι το τζόκινγκ στην καταπολέμηση ασθενειών και επισημαίνει ότι τα 300 λεπτά την εβδομάδα είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση 26 ασθενειών, σε μια ομιλία του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για την άσκηση.

Το τζόκινγκ μπορεί να καταπολεμήσει ασθένειες πιο απλές, όπως την κατάθλιψη, το άγχος, το στρες μέχρι πιο σοβαρές, όπως την άνοια και τον καρκίνο.

Στην ομιλία του αναφέρει ότι μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που αφορούν το τρέξιμο  πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2019 και εξηγεί πως τα αποτελέσματα προήρθαν από ένα σύνολο μελετών, που κατέγραψαν από χιλιάδες άτομα τη σχέση τους με το τρέξιμο και τις πιθανότητες θνησιμότητας από πολλές κατηγορίες ασθενειών καρκίνου και καρδιοαγγειακών.

Πράγματι, η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που έτρεχαν σχεδόν καθημερινά είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοαγγειακές ασθένειες και ένα εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι έχουν 23% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με τα άτομα που δεν έτρεχαν. Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι και μια φορά να κάνεις τρέξιμο την εβδομάδα είναι καλύτερο από το καθόλου.

Αναφορά κάνει και στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η οποία θεωρεί ότι οι ενήλικες πρέπει να ασκούνται - όχι απαραίτητα με το τζόκινγκ- τουλάχιστο 150 λεπτά την εβδομάδα με άσκηση χαμηλής ή μεσαίας έντασης. Αλλά ιδανικά είναι τα 300 λεπτά την εβδομάδα άσκησης.

Παραθέτει και μια άλλη έρευνα  στην ομιλία του που έγινε το 2015, που τα αποτελέσματα της δείχνουν ότι η άσκηση στα 150 λεπτά περίπου την εβδομάδα, πρέπει να συστήνεται ως φάρμακο - συμπληρωματικά βέβαια της θεραπευτικής αγωγής- σε 26 κατηγορίες ασθενειών. Κάποιες από αυτές τις ασθένειες είναι: η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες, η σχιζοφρένεια, η άνοια, το Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, το άσθμα, την οστεοπόρωση, η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδή αρθρίτιδα και ο καρκίνος.

Στα ίδια αποτελέσματα καταλήγουν και άλλες εργασίες που εστιάζουν πιο πολύ σε θέματα ψυχικής υγείας. Έχουν καταγράψει επίσης ότι η άσκηση σχετίζεται με την αύξηση του προσδόκιμου της ζωής.

Ο καθηγητής τονίζει επίσης ότι η έλλειψη κίνησης έχει αρνητική επίδραση στην υγεία, την ψυχική ευεξία και την ποιότητα ζωής των ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας.



Με πληροφορίες του ΑΠΕ

Πηγή: LiFo