8 Λόγοι Για να Ξεκινήσει το Παιδί σας Kick Boxing


Σε μια εποχή που είναι η πλειοψηφία των παιδιών έχουν σαν προτεραιότητα την ενασχόλησή τους με τις οθόνες (video games, smartphones, κομπιούτερ κλπ), είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους γονείς να κινητοποιήσουν το παιδί τους να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Τις περισσότερες φορές ο γονιός που γνωρίζει την σημασία της άσκησης, αδυνατεί να βρει εκείνα τα επιχειρήματα ώστε να βοηθήσει το παιδί του να κατανοήσει και εκείνο τα οφέλη της. 
Παρακάτω θα δούμε 9 σημαντικούς λόγους για να ξεκινήσει το παιδί σας kick boxing:

1. Το kickboxing αυξάνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού
Ένα σημαντικό συστατικό στη στάση ενός παιδιού απέναντι στη ζωή και τις προκλήσεις της, είναι η αυτοπεποίθηση. Ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να έγκειται στον χαρακτήρα του κάθε παιδιού, αλλά κυρίως χτίζεται σύμφωνα με τις προσλαμβάνουσες του περιβάλλοντος. Βλέπει κάποιος μια ομάδα παιδιών να παίζουν στο διάλειμμα του σχολείου και εύκολα διακρίνει κάποια από αυτά να συμμετέχουν λιγότερο, να ζητάνε λιγότερο, την ίδια στιγμή που κάποια άλλα πρωταγωνιστούν και έχουν μια πιο ενεργητική παρουσία. Το ζητούμενο δεν είναι να γίνουν όλα πρωταγωνιστές σε κάθε ομάδα που έχουν ρόλο, το ζητούμενο είναι να είναι όλα ευτυχισμένα με το ρόλο που διαλέγουν να έχουν.
Η ενασχόληση ενός παιδιού με το άθλημα του kick boxing είναι απολύτως βέβαιο πως θα εκτοξεύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής του. Η συνεχής επιβράβευση κατά τη διάρκεια της προπόνησης και κατά την εκτέλεση διαφόρων τεχνικών, η απονομή του διπλώματος μια έγχρωμης ζώνης, το μετάλλιο σε ένα προπονητικό sparring, η κατάκτηση ενός μεταλλίου σ’ ένα πρωτάθλημα ή τουρνουά, μεταμορφώνουν την ψυχολογία του παιδιού αυξάνοντας δραματικά την αυτοπεποίθησή του.
Δεν είναι μόνο η φύση του αθλήματος που θα απαιτεί έναν δυναμισμό αλλά κυρίως το γεγονός πως πρόκειται για ένα ατομικό άθλημα με την επιτυχία και την επιβράβευση να την καρπώνεται ο μαθητής.
Ο λόγος που το kick boxing έχει αυτή τη δυναμική έγκειται στο γεγονός ότι ο αθλητής εκπαιδεύεται παράλληλα σε σωματικά και πνευματικά πεδία. Γίνεται ικανός παρατηρητής του εαυτού του, έρχεται αντιμέτωπος με τη δικά του προσωπικά όρια, παρατηρώντας ότι κάθε φορά, μπορεί να τα ξεπεράσει. Άρα η γνώση που αποκτά για τον εαυτό του, είναι ότι το προσωπικό όριο είναι μια ένδειξη της κλίμακας της προσπάθειάς του, του κόπου και του χρόνου που αφιερώνει προκειμένου να κατακτήσει τους στόχους του.

2. Διδάσκει αυτο-πειθαρχία

Μια από τις κυριότερες αρετές που επιθυμεί κάθε γονιός να αποκτήσει το παιδί του είναι η θέσπιση στόχων και το πλάνο υλοποίησής τους. Ως γονείς με μικρά παιδιά πιθανόν θα έχετε παρατηρήσει πόσο γρήγορα απογοητεύονται, νιώθουν αίσθημα ματαίωσης και παρατάνε οτιδήποτε όταν δεν το καταφέρνουν άμεσα, ακόμα και αν αυτό είναι το νέο τους παιχνίδι. Τα παιδιά επιθυμούν το γρήγορο αποτέλεσμα, χωρίς να έχουν την ευχέρεια να αντιληφθούν ότι το αποτέλεσμα μπορούν να το καρπωθούν μόνο μέσω μιας διαδρομής που λέγεται προσπάθεια. Έτσι χωρίς να γνωρίζουν τη διαδρομή χάνουν το ενδιαφέρον τους και επιλέγουν να ασχοληθούν με κάτι άλλο και μετά με κάτι άλλο, χωρίς τελικά να καταφέρνουν να αντλήσουν χαρά, μιας και κανένας στόχος τους δεν ολοκληρώνεται. Συχνά αποθαρρύνονται και μειώνονται τα κίνητρά τους, απλά και μόνο γιατί αγνοούν την ύπαρξη της διαδρομής που εμπεριέχει την επιμονή και την προσπάθεια.
Ένα παιδί που είναι ανυπόμονος σε μικρή ηλικία είναι πολύ πιθανόν να μάθει να είναι και ανυπόμονος ως ενήλικας. Ξεκινώντας σε ένα παιδικό τμήμα kick boxing, το παιδί θα μπει σε μια διαδικασία θέσπισης στόχων και μέσω της προπόνησης θα προσπαθήσει να τους υλοποιήσει. Η στοχοθεσία, η εκμάθηση νέων τεχνικών, η επιμονή στην κατάκτηση των στόχων, η συνέπεια στην προπόνηση που μετά γίνεται δέσμευση και συνέπεια απέναντι σε κάθε στόχο που θέτει, η αναβάθμιση των έγχρωμων ζωνών, η συμμετοχή σε ένα τουρνουά – πρωτάθλημα ή κάποιο προπονητικό sparring, εξασφαλίζουν την οπτική της κλιμάκωσης της κάθε προσπάθειας και όλα αποτελούν διαδρομές που δουλεύονται καθημερινά με τους εκπαιδευτές των παιδιών. Μαθαίνουν έτσι, ότι κάθε στόχος είναι εφικτός αν καταφέρουν να πειθαρχήσουν στην αρχική δέσμευση με τον εαυτό τους.
Με συστηματική προπόνηση και προσπάθεια έπεται η επίτευξη αυτών των στόχων και εκεί ο γονιός ή και ο δάσκαλος έρχεται να επιβραβεύσει όχι τόσο το αποτέλεσμα αλλά την προσπάθεια που προηγήθηκε. Η επιβράβευση αυτή βοηθά το παιδί να πειθαρχήσει σε αυτό το μοντέλο κάτι που υιοθετεί και σε άλλους τομείς και εκφάνσεις της ζωής του (σχολείο, αγορά εργασίας, ανθρώπινες σχέσεις κλπ)

3. «Αυτοάμυνα» σε ζητήματα bullying
Μιλώντας για αυτοάμυνα και μικρά παιδιά δεν αναφερόμαστε σε καμία περίπτωση σε εφαρμογή τεχνικών μάχης. Η καλύτερη αυτοάμυνα του κόσμου στην περίπτωση ενός παιδιού είναι η διαχείριση της κατάστασης με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην χρειαστεί αληθινή αυτοάμυνα. Άρα δε μιλάμε για αυτοάμυνα με την αυτούσια έννοια της λέξης, αλλά για την κατάλληλη αντίδραση στη δράση που εισπράττει κάποιο παιδί.
Παρότι η αυτοάμυνα είναι μια λέξη που δεν θα έπρεπε να αφορά στα μικρά σε ηλικία παιδιά, η μάστιγα του bullying είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να αφορά κάθε παιδί και κάθε γονιό.
Πως όμως μπορεί η ενασχόληση του παιδιού με ένα μαχητικό άθλημα ή μια πολεμική τέχνη να βοηθήσει, όταν ξεκαθαρίσαμε παραπάνω πως δε χρειάζεται εφαρμογή τεχνικών μάχης;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένα παιδί όταν δεχτεί bullying, είναι να μιλήσει στους δασκάλους του στο σχολείο, στους γονείς του στο σπίτι, στον δάσκαλό του στην σχολή. Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις παιδιών που δέχονται συστηματικά bullying και δεν μιλούν, με τους γονείς είτε να το ανακαλύπτουν τυχαία ή πολλές φορές και καθόλου.
Επανερχόμενοι στον παράγοντα αυτοπεποίθηση που είδαμε παραπάνω, ένα παιδί με αυξημένη αυτοπεποίθηση και έχοντας μειωμένη την αίσθηση του φόβου, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αντιδράσει και θα ενημερώσει τον κύκλο του. Θα δηλώσει τη δυσφορία του και στην πραγματικότητα θα κάνει κοινωνούς τους ενήλικες, θεωρώντας πολύ σωστά ότι η διαχείριση αυτής της κατάστασης δεν του αναλογεί.
Το παιδί που υπολείπεται αυτοπεποίθησης, θα παραμείνει στην κατάσταση ανοχής, θεωρώντας ότι του αξίζει αυτό που βιώνει, μιας και σε τίποτα δεν τα καταφέρνει καλά. Έτσι αποφεύγει να κοινοποιήσει σε ενήλικες τη δυσκολία που αντιμετωπίζει , πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ξεγυμνώνει ακόμα περισσότερο την αδυναμία του.
Επίσης ένα παιδί που ασχολείται με μαχητικά αθλήματα παύει να είναι εύκολος στόχος, μιας και η κοινότητα στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στην γειτονιά γνωρίζει πως ασχολείται με κάποιο μαχητικό άθλημα και έτσι το ίδιο νιώθει ικανότερο αλλά και οι πιθανότητες να το παρενοχλήσουν μειώνονται δραματικά.

4. Αυξάνει τη συγκέντρωση και την οξυδέρκεια
Και ενώ οι περισσότεροι θεωρούν πως τα μαχητικά αθλήματα έχουν σα βάση την δύναμη σε χέρια και σε πόδια, η αλήθεια είναι πως η έμφαση δίνεται στη δύναμη του νου. Η αντίληψη, η αυτοσυγκέντρωση και η κοφτερή σκέψη είναι χαρακτηριστικά στην κορυφή της λίστας κάποιου που είτε απλά προπονείται στο kick boxing είτε είναι ενεργός σε αγωνιστικό επίπεδο.
Για να καταφέρει ένας μικρός μαθητής να τελειοποιήσει την τεχνική του, απαιτείται μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια, μεγάλος αριθμός επαναλήψεων και συνεχής συγκέντρωση στην εκτέλεση των τεχνικών. Απαιτείται πολύ στενή συνεργασία μυαλού και σώματος, πλήρης συγκέντρωση στις οδηγίες και στην εφαρμογή τους, ενδελεχής παρατήρηση του ίδιου τους του εαυτού και τελικά διαμορφώνουν την πραγματική εικόνα, ότι εκείνοι είναι κύριοι του εαυτού τους.
Με την πάροδο του χρόνου το παιδί προσεγγίζει και άλλους τομείς της ζωής του με την ίδια φιλοσοφία με την κυριότερη να αποτελεί την μελέτη των μαθημάτων του για το σχολείο, μιας και τον συνοδεύει η αντίληψη ότι κάθε στόχος επιτυγχάνεται, αρκεί αρχικά να τεθεί ως στόχος και μετά να ακολουθήσουν τα μικρά καθημερινά βήματα προς την υλοποίησή του. Αυτή η διαδικασία γίνεται βίωμά τους, άρα στη συνέχεια και πρακτική τους.

5. Αυξάνει την αυτοσυγκράτηση
Υπάρχει εντελώς λανθασμένα η εντύπωση πως κάποιος που γνωρίζει κάποιο μαχητικό άθλημα ή πολεμική τέχνη, να είναι περισσότερο ευέξαπτος και επιθετικός βασιζόμενος κυρίως στην γνώση του σε τεχνικές μάχης.
Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κάποιος που προπονείται στο άθλημα του kick boxing έχει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και γενικότερα διακρίνεται για την σωστή διαχείριση μιας κατάστασης αυξημένης έντασης. Η εκτόνωση του στρες στην προπόνηση, η επίγνωση των καταστροφικών αποτελεσμάτων μιας αληθινής μάχης εκτός σχολής, συμβάλλουν τα μέγιστα στην τέχνη της αυτοσυγκράτησης.
Αν λοιπόν διακρίνετε στο παιδί σας μια αυξημένη επιθετικότητα, η ενασχόλησή του με το kick boxing θα το βοηθήσει να μειώσει πιθανά ξεσπάσματα και να βάλει σε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο την κατά περίπτωση συμπεριφορά του. 

6. Το παιδί μαθαίνει ν’ αναλαμβάνει τις ευθύνες του
Προφανώς θα έχετε ακούσει από τα χείλη κάποιου παιδιού το κλασικό: “Το πέρασα το ένα μάθημα, με έκοψε ο καθηγητής στο άλλο μάθημα.”
Δυστυχώς αυτή η νοοτροπία επικρατεί και μεταξύ ενηλίκων που επιθυμούν να καρπωθούν την επιτυχία αλλά στο λάθος πάντα φταίει κάποιος άλλος. Το παραπάνω αποτελεί ξεκάθαρα θέμα Παιδείας - κάτι που διαχρονικά αποτελεί μια πληγή για την κοινωνία μας. 
Και ενώ αναφερόμαστε συνεχώς για την σημασία του αθλητισμού σε ζητήματα διαπαιδαγώγησης των παιδιών, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα αθλήματα σε ομαδικά και ατομικά. Αν το παιδί έχει την παραπάνω νοοτροπία, η ενασχόλησή του με ένα ομαδικό άθλημα δεν θα το βοηθήσει να την αλλάξει. Γιατί όπως καταλαβαίνετε για την αποτυχία της ομάδας του θα φταίνε πάντα οι συμπαίκτες του ????
Εδώ προφανώς και σημαντικό ρόλο παίζει και ο προπονητής που θα πρέπει συνεχώς να υπενθυμίζει την έννοια της ομάδας και πως στα καλά και τα άσχημα το μερίδιο ευθύνης το έχουν όλοι ανεξαιρέτως και στο ίδιο ποσοστό. Το παιδί όμως στο τέλος της μέρας αν το επιθυμεί έντονα, μπορεί να εξακολουθεί να αρνείται των ευθυνών του.
Στο ατομικό άθλημα όμως το παιδί δεν μπορεί να έχει άλλοθι. Μπορεί στην προπόνησή να αθλείται σε ομαδικά τμήματα, στον αγώνα ή την αναβάθμιση της έγχρωμης ζώνης όμως είναι μόνο του, με τον προπονητή του μόνο να βρίσκεται κοντά στον αγωνιστικό χώρο να δίνει οδηγίες, αλλά μέχρι εκεί. Οπότε στο τέλος της μέρας το ρητό στην αρχή της παραγράφου αλλάζει σε “Εγώ τα κατάφερα, εγώ δεν τα κατάφερα”. 
Στο άθλημα του kickboxing και της πυγμαχίας ο μικρός μαθητής μαθαίνει πως για να εξελιχθείς χρειάζονται δύο σημαντικοί παράγοντες: άρτια τεχνογνωσία από την πλευρά των δασκάλων – προπονητών και πολύ προσπάθεια και αφοσίωση από την μεριά των μαθητών.
Όταν το πρώτο είναι εκεί και δεν έρχεται η επιτυχία, ο μαθητής ανατρέχει στο δεύτερο (την προσπάθεια). Και όταν προσπαθήσει παραπάνω και έρθει η επιτυχία αντιλαμβάνεται πως για την προηγούμενη αποτυχία του υπεύθυνος ήταν αυτός. Στις προπονήσεις ο μαθητής αρχίζει σταδιακά να αποκτά την ευχέρεια της παρατήρησης του εαυτού του και με τον καιρό υιοθετεί αυτή τη στάση και συμπεριφέρεται ανάλογα και σε άλλους τομείς της ζωής του (σχολείο, εργασία, οικογένεια κλπ)

7. Βοηθάει στην εκτόνωση της ενέργειας του παιδιού
Αν είστε γονιός ενός πολύ ζωηρού παιδιού, πολύ μικρής ηλικίας (4-8 ετών), είναι πολύ πιθανόν να ψάχνετε να βρείτε τρόπο να εκτονώνει την ενέργειά του με μια ασχολία που παράλληλα να το ωφελήσει και σε άλλους τομείς της ζωής του. Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχετε σκεφτεί να το ξεκινήσετε σε κάποιο άθλημα αλλά προφανώς να μην γνωρίζετε ποια είναι η ιδανική επιλογή.
Για να είμαστε ειλικρινείς το ιδανικότερο άθλημα που μετά από μια προπόνηση, το παιδί σας το μόνο που θα αναζητάει στο σπίτι θα είναι το κρεβάτι του, είναι η κολύμβηση. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με εσάς είχε και η μητέρα του μεγαλύτερου αθλητή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων Μάικλ Φελπς, ο οποίος κατέκτησε στην καριέρα του 28 Ολυμπιακά μετάλλια εκ των οποίων 23 χρυσά (13 σε ατομικό επίπεδο και 10 σε σκυταλοδρομίες). 
O θρύλος της κολύμβησης σε πολύ μικρή ηλικία διαγνώστηκε με ΔΕΠΥ – διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Εδώ φυσικά δεν αναφερόμαστε σε ένα απλά ζωηρό παιδί, αλλά σε ένα παιδί που ματαιωνόταν καθημερινά από την ακαδημαϊκή του πορεία και η μεγάλη του παρόρμηση τον καθιστούσε μόνιμα εκτός πλαισίου. Η μητέρα του Φελπς όμως κατάφερε και βρήκε τη λύση που θα έκανε το παιδί της να νιώθει ικανό και χρήσιμο, εκτονώνοντας τα τεράστια αποθέματα ενέργειας που είχε.
Και αν η κολύμβηση βρίσκεται στην κορυφή της λίστας στην συγκεκριμένη κατηγορία, το kick boxing δεν μπορεί παρά να μην ανήκει στις κορυφαίες επιλογές. Μαχητικό άθλημα στην φύση του, που απαιτεί εξαιρετική φυσική κατάσταση και αποτελεί μια ολοκληρωμένη μορφή προπόνησης, το kick boxing θα βοηθήσει τα μέγιστα στην εκτόνωση ενέργειας του παιδιού σας.
Η προπόνηση σε παθητικούς στόχους (σάκους, ασπίδες, pads κ.α.) βοηθάει παράλληλα και στην εκτόνωση της κακής ενέργειας (διάθεσης) του παιδιού, μιας αντίστοιχης κατάστασης στρες για τους ενήλικες. Και ποιος ξέρει, μπορεί στα χνάρια του Μάικλ Φελπς να δείτε το παιδί σας στην κορυφή του κόσμου πράττοντας με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό που έπραξε και η δική του μητέρα ????

8. Αποτελεί κορυφαία επιλογή στην απώλεια βάρους του παιδιού.
Η παιδική παχυσαρκία στις μέρες μας αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο με τα στατιστικά των μικρών παιδιών που είναι υπέρβαρα ή και παχύσαρκα συνεχώς να αυξάνονται.
Τα γρήγορα σνακ στο σχολείο, η έλλειψη άσκησης με πρώτη προτεραιότητα τα video games, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, όλα συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους του παιδιού με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του στο μέλλον. 
Εδώ η οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι αποδεκτή. Τα μαχητικά αθλήματα όμως αποτελούν και εδώ κορυφαία επιλογή λόγω της απαιτητικής προπόνησης που τα χαρακτηρίζει. Σημειώστε εδώ πως το "απαιτητική" δε σημαίνει απαραίτητα και εξαντλητική. Ο μαθητής σ’ ένα τμήμα δεν ακολουθεί κατά κανόνα ένα συγκεκριμένο ρυθμό που ίσως να μην μπορεί και να ακολουθήσει. Στόχος του παιδιού είναι να φτάνει στα δικά του όρια και με την καθοδήγηση του δασκάλου του να προσπαθεί να τα επαναπροσδιορίζει σε υψηλότερο επίπεδο.
Για παιδιά που σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες πιθανόν να έχουν και αγωνιστική δραστηριότητα, η υπόθεση σωματικό βάρος αποκτά μια νέα διάσταση στην ζωή τους. Στο kick boxing και γενικότερα στα μαχητικά αθλήματα στους αγώνες καθώς και στα προπονητικά sparring, οι δυο αθλητές που αναμετρώνται στο ρινγκ ή το τατάμι πρέπει να βρίσκονται στην ίδια κατηγορία βάρους. Για τους ενήλικες αυτό είναι και το μοναδικό κριτήριο. Για τα παιδιά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία και η αγωνιστική εμπειρία.
Όταν λοιπόν ένα παιδί επιθυμεί, με την σύμφωνη πάντα γνώμη των γονιών του, να έχει αγωνιστική δραστηριότητα η υπόθεση ιδανικό βάρος είναι μονόδρομος. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις των παιδιών που ξεκίνησαν το kick boxing ως μια μορφή άσκησης και μπήκαν στην διαδικασία συμμετοχής σε αγώνες έχοντας σαν κίνητρο την απώλεια σωματικού βάρους. 
Ανεξαρτήτως την αγωνιστικής του διαδρομής, το παιδί, που με σωστή διατροφή και συστηματική προπόνηση - άσκηση μπορεί και διαχειρίζεται το βάρος του, βάζει ισχυρά θεμέλια για μια ζωή γεμάτη υγεία και ευεξία.

Κλείνοντας προφανώς και η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Είναι αναρίθμητοι οι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσατε να εγγράψετε το παιδί σας σε μια σχολή ή σωματείο για να γνωρίσει το άθλημα του kick boxing. Και αν βρήκατε τα παραπάνω διαφωτιστικά αλλά φοβάστε λόγω της φήμης που ακολουθεί τα μαχητικά αθλήματα, συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε τους 6 μεγαλύτερους μύθους που συνοδεύουν το kick boxing και την πυγμαχία λόγω του μαχητικού τους χαρακτήρα. 
Για την ώρα κρατήστε πως στατιστικά στα μαχητικά αθλήματα συμβαίνουν λιγότεροι σοβαροί τραυματισμοί από τα ομαδικά αθλήματα του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου. Ο προστατευτικός εξοπλισμός (γάντια, κάσκα, καλαμίδες, μασέλα) σε συνδυασμό με της χαμηλής έντασης τεχνικές υπό την επίβλεψη ενός έμπειρου εκπαιδευτή καθιστούν την προπόνηση του kick boxing απόλυτα ασφαλή για το παιδί σας.


Πηγή : 8 Λόγοι Για να Ξεκινήσει το Παιδί σας Kick Boxing