Νέα μελέτη δείχνει ότι ένα κοινό γλυκαντικο θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία για τα αυτοάνοσα νοσήματα. Συγκεκριμένα, διαβάζουμε στο Βήμα:

 

« Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο και δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου στην επιθεώρηση «Nature» έδειξε ότι με την χορήγηση υψηλών δόσεων σε σουκραλόζη –ένα υποκατάστατο της ζάχαρης- σε ποντίκια μείωσε την ανοσολογική απόκριση τους. Το αποτέλεσμα αυτό ίσως αποτελέσει μελλοντική θεραπεία για κάποια αυτοάνοσα νοσήματα.

Οι ερευνητές του συγκεκριμένου Ινστιτούτου δεν έχουν εξετάσει την επίδραση της σουκραλόζης στους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι αισιόδοξοι ότι η κατανάλωσή της σε λογικές ποσότητες πιθανόν να μην είναι επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Λόγω φόβων αρνητικής επίδρασης στο ανοσοποιητικό σύστημα, οι ερευνητές διεξήγαγαν εργαστηριακά τεστ και εξέθεσαν το γλυκαντικό σε Τ κύτταρα – ανθρώπινα και από ποντίκια-  του ανοσοποιητικού συστήματος και διαπιστώσαν ότι υπάρχει επίδραση στην ικανότητα των Τ κυττάρων να πολλαπλασιάζονται και να εξειδικεύονται.

Για σφαιρικά αποτελέσματα, οι ερευνητές έδωσαν σε ποντίκια με βακτηριακή λοίμωξη ή καρκινικούς όγκους, νερό με σουκραλόζη σε λογική δόση για να μπορέσουν να μελετήσουν την αντίδραση του γλυκογόνου και σε ζώντα ζώα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σουκραλόζη όντως κατέστειλε την απόκριση των Τ κυττάρων των ποντικιών αλλά μετά την παύση της χορήγησης της, τα Τ κύτταρά τους άρχισαν να επανακτούν την ικανότητά απόκρισής τους.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι το γλυκαντικό φάνηκε να παρεμβαίνει στην απόκριση μόνο των Τ κυττάρων και όχι άλλων ανοσοκυττάρων.

Επίσης, ενδιαφέρον είχαν τα αποτελέσματα από την χορήγηση υψηλών δόσεων του γλυκαντικού σε ποντίκια με προδιάθεση για διαβήτη τύπου 1 καθώς μετά από 30 εβδομάδες μόνο το ένα τρίτο των ποντικών ανέπτυξαν διαβήτη.

Σύμφωνα με τον δρα Τσάνι, αν περαιτέρω μελέτες δείξουν παρόμοια επίδραση και στους ανθρώπους, ίσως στο μέλλον η σουκραλόζη θα μπορούσε σε συνδυασμό με τα συμβατικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα να προσφέρει θεραπεία. »