Κάποιος με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να αρχίσει να ψαχουλεύει σε ντουλάπια, συρτάρια, ντουλάπες, ψυγείο και άλλα μέρη όπου αποθηκεύονται τα πράγματα. Μπορεί επίσης να κρύβει αντικείμενα γύρω από το σπίτι. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι ενοχλητική ή ακόμα και επικίνδυνη για τον φροντιστή ή τα μέλη της οικογένειας. Εάν θυμώσετε, προσπαθήστε να θυμάστε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι μέρος της ασθένειας.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει λογικός λόγος για αυτήν τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να ψάχνει για κάτι συγκεκριμένο, αν και μπορεί να μην είναι σε θέση να σας πει τι είναι. Μπορεί να πεινάει ή να βαριέται. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τι προκαλεί τη συμπεριφορά, ώστε να μπορέσετε να προσαρμόσετε την απάντησή σας στην αιτία.


Ψάχνοντας—με Ασφάλεια

Μπορείτε να λάβετε μέτρα που επιτρέπουν στο άτομο με Αλτσχάιμερ να ψάξει προστατεύοντας τα υπάρχοντά σας και κρατώντας το άτομο ασφαλές. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές:


  • Κλειδώστε τα επικίνδυνα ή τοξικά προϊόντα ή τοποθετήστε τα μακριά από τα μάτια και τα προσβάσιμα του ατόμου.
  • Αφαιρέστε τα χαλασμένα τρόφιμα από το ψυγείο και τα ντουλάπια. Κάποιος με Αλτσχάιμερ μπορεί να ψάχνει για σνακ, αλλά δεν έχει την κρίση ή την αίσθηση της γεύσης για να μείνει μακριά από χαλασμένα τρόφιμα.
  • Αφαιρέστε πολύτιμα αντικείμενα που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν άστοχα ή να κρυφτούν από το άτομο, όπως σημαντικά χαρτιά, βιβλιάρια επιταγών, κάρτες χρέωσης, κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα και κλειδιά.
  • Τα άτομα με Αλτσχάιμερ συχνά κρύβουν, χάνουν ή πετούν αλληλογραφία. Εάν αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, σκεφτείτε να αγοράσετε μια ταχυδρομική θυρίδα. Εάν έχετε μια αυλή με φράχτη και κλειδωμένη πύλη, τοποθετήστε το γραμματοκιβώτιό σας έξω από την πύλη.
  • Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα ειδικό μέρος όπου το άτομο με Αλτσχάιμερ μπορεί να ψάξει ελεύθερα ή να ταξινομήσει πράγματα. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια συρταριέρα, μια τσάντα με αντικείμενα ή ένα καλάθι με ρούχα για να διπλώσετε ή να ξεδιπλώσετε. Δώστε του ένα προσωπικό κουτί, μπαούλο ή ντουλάπι για να αποθηκεύσει ειδικά αντικείμενα. Ίσως χρειαστεί να υπενθυμίσετε στο άτομο πού να βρει τον προσωπικό του/της χώρο αποθήκευσης.


Περισσότερες συμβουλές για τη συμπεριφορά ψαρέματος και απόκρυψης

Ακολουθούν μερικές ακόμη προτάσεις:


  • Αποτρέψτε το άτομο με Αλτσχάιμερ να πάει σε αχρησιμοποίητα δωμάτια. Αυτό περιορίζει το να ψαχουλεύει και να κρύβει πράγματα.
  • Ψάξτε στο σπίτι για να μάθετε πού κρύβει συχνά πράγματα το άτομο. Μόλις βρείτε αυτά τα μέρη, να τα ελέγχετε συχνά, μακριά από τα μάτια του ατόμου.
  • Κρατήστε όλους τους κάδους απορριμμάτων καλυμμένους ή μακριά από το οπτικό σας πεδίο. Τα άτομα με Αλτσχάιμερ μπορεί να μην θυμούνται τον σκοπό του δοχείου ή να το ψαχουλέψουν.
  • Ελέγξτε τα δοχεία απορριμμάτων πριν τα αδειάσετε, σε περίπτωση που κάτι έχει κρυφτεί εκεί ή πεταχτεί κατά λάθος.


Πηγή: Όταν ένας άνθρωπος με Αλτσχάϊμερ ψαχουλεύει και κρύβει πράγματα