Εάν τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας χλωμιάσουν (ή ακόμα και αν γίνουν κατάλευκα) και μουδιάσουν όταν εκτεθείτε στο κρύο, ίσως υποθέσετε ότι έχετε μόνο κακή κυκλοφορία. Αυτό σκεφτόμουν όταν άρχισα να παρατηρώ αυτό το πρόβλημα με τα χέρια μου πριν από πολλά χρόνια. Συνήθως συνέβαινε στο τέλος μιας μεγάλης πεζοπορίας το απόγευμα της άνοιξης ή του φθινοπώρου, όταν η θερμοκρασία έπεσε και δεν είχα κανένα γάντι. Το ροζ, το τρίτο και το μεσαίο δάχτυλό μου άσπρισαν και τα νύχια πήραν μια γαλαζωπή απόχρωση. Όπως ανακάλυψα σύντομα, έχω το φαινόμενο Raynaud, μια υπερβολή της φυσιολογικής συστολής των αιμοφόρων αγγείων.


Το φαινόμενο του Raynaud: Όχι μόνο κακή κυκλοφορία

Όταν εκτίθεστε σε κρύο περιβάλλον, το σώμα σας αντιδρά προσπαθώντας να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα σας. Τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματός σας συστέλλονται, ανακατευθύνοντας τη ροή του αίματος βαθύτερα στο σώμα. Εάν έχετε το φαινόμενο Raynaud, αυτή η διαδικασία είναι πιο ακραία και ακόμη και μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία του αέρα μπορούν να προκαλέσουν ένα επεισόδιο, λέει ο ρευματολόγος Dr. Robert H. Shmerling, ανώτερος συντάκτης σχολής στο Harvard Health Publishing και αντίστοιχη ιατρική σχολή στο Harvard Medical School.
"Ο κρύος καιρός είναι η κλασική σκανδάλη για το φαινόμενο Raynaud. Αλλά μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου-για παράδειγμα, όταν βγαίνετε από μια θερμαινόμενη πισίνα, μπαίνετε σε ένα κλιματιζόμενο κτίριο ή φτάνετε στο τμήμα κατάψυξης στο σούπερ μάρκετ, " αναφέρει. Εκτός από τα χέρια, το Raynaud μπορεί επίσης να επηρεάσει τα πόδια και, σπανιότερα, τη μύτη, τα χείλη και τα αυτιά. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, οι μικρές αρτηρίες που τροφοδοτούν τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών συστέλλονται σπασμωδικά, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος πλούσιου σε οξυγόνο στο δέρμα. Μερικά από αυτά τα αγγεία καταρρέουν ακόμη και προσωρινά, και το δέρμα γίνεται χλωμό και δροσερό, μερικές φορές ξεθωριάζει σε ένα έντονο λευκό χρώμα.
Τεχνικά, το φαινόμενο του Raynaud είναι πρόβλημα κυκλοφορίας, αλλά είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που εννοούν οι γιατροί με την κακή κυκλοφορία, λέει ο Δρ Shmerling. Η περιορισμένη ή κακή κυκλοφορία επηρεάζει συνήθως τους ηλικιωμένους των οποίων οι αρτηρίες στενεύουν με λιπώδη πλάκα (γνωστή ως αθηροσκλήρωση), η οποία συχνά προκαλείται από υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και κάπνισμα. Αντίθετα, το Raynaud επηρεάζει συνήθως τους νεότερους (κυρίως γυναίκες) χωρίς αυτά τα προβλήματα - και η δυσλειτουργία της κυκλοφορίας είναι γενικά προσωρινή και πλήρως αναστρέψιμη, προσθέτει.

Πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του Raynaud

Όπως μπορώ να βεβαιώσω, η καλύτερη θεραπεία για αυτήν την κατάσταση είναι η πρόληψη επεισοδίων κατά πρώτο λόγο, κυρίως αποφεύγοντας την ξαφνική ή απροστάτευτη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πάντα έκανα δέσμευση το χειμώνα πριν φύγω έξω, αλλά τώρα φέρνω επιπλέον στρώματα και γάντια ακόμη και όταν η θερμοκρασία μπορεί να πέσει έστω και αν ο καιρός μπορεί να γίνει βροχερός ή θυελλώδης. Άλλες συμβουλές περιλαμβάνουν την προθέρμανση του αυτοκινήτου σας το χειμώνα πριν μπείτε και τη χρήση γαντιών σε ψυχρούς διαδρόμους παντοπωλείων.
Γενικά, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη συμπεριφορά και τα φάρμακα που προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό περιλαμβάνει το να μην καπνίζετε και να μην λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα, όπως κρύα και αλλεργικά σκευάσματα που περιέχουν φαινυλεφρίνη ή ψευδοεφεδρίνη και φάρμακα ημικρανίας που περιέχουν εργοταμίνη. Το συναισθηματικό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα επεισόδιο του Raynaud, οπότε σκεφτείτε εργαλεία και τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε το άγχος.
Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, συνήθως έναν αποκλειστή διαύλων ασβεστίου όπως η νιφεδιπίνη (Adalat, Procardia). Εάν αυτό δεν είναι αποτελεσματικό, τα φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας όπως το sildenafil (Viagra) μπορεί να βοηθήσουν κάπως. Μπορεί να μην χρειάζεται να παίρνετε αυτά τα φάρμακα όλη την ώρα, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια της κρύας περιόδου, όταν το Raynaud τείνει να είναι χειρότερο.


Θερμάνετε γρήγορα τις πληγείσες περιοχές

Μόλις ξεκινήσει ένα επεισόδιο, είναι σημαντικό να ζεσταίνετε τα επηρεασμένα άκρα το συντομότερο δυνατό. Για μένα, το να βάζω τα χέρια μου κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό κάνει το κόλπο. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να τα βάλετε κάτω από τις μασχάλες σας ή δίπλα σε ένα άλλο ζεστό μέρος του σώματός σας. Όταν τελικά τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρώσουν και η ροή του αίματος ξαναρχίσει, το δέρμα γίνεται ζεστό και κοκκινίζει - και πολύ κόκκινο. Τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών μπορεί να πάλλονται ή να μυρμηκιάζουν.


Τι άλλο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε;

Μερικοί άνθρωποι με φαινόμενο Raynaud έχουν άλλα προβλήματα υγείας, συνήθως διαταραχές του συνδετικού ιστού όπως σκληρόδερμα ή λύκο. Ο γιατρός σας μπορεί να το καθορίσει κάνοντας μια φυσική εξέταση, ρωτώντας σας για τα συμπτώματά σας και κάνοντας μερικές εξετάσεις αίματος. Αλλά τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα.


Αρθρογράφος: Julie Corliss

πηγή: https://www.health.harvard.edu