Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την πελματιαία απονευρωσίτιδα;


Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα και τι μπορεί κάποιος να κάνει, έτσι ώστε να μειώσει τον πόνο και να έχει μια καλύτερη ζωή;

Σας έχει τύχει ξαφνικά την ώρα που περπατάτε να σας πιάσει ένας οξύς πόνος στην πτέρνα; Πολλοί είναι αυτοί που τον αγνοούν. Βέβαια, εάν δε ληφθούν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επιδεινωθεί. Πού μπορεί να οφείλεται όμως ο συγκεκριμένος πόνος;

Οι λόγοι που μπορεί να εκδηλωθεί πόνος σε αυτό το σημείο του ποδιού ποικίλλουν. Παρ’ όλα αυτά, ένα από τα βασικότερα αίτια μπορεί να είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα. Τι σημαίνει πελματιαία απονευρωσίτιδα, ποια είναι τα ακριβή αίτια και συμπτώματα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, έτσι ώστε ο ασθενής να έχει μια ανώδυνη καθημερινότητα;

 

Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Προτού προχωρήσουμε με το πως μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τους πόνους που προκαλεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα, καλό είναι να εξηγηθεί το τι ακριβώς είναι. Αν και πρόκειται για έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους εκδήλωσης πόνου στην περιοχή του ποδιού, και πιο συγκεκριμένα της πτέρνας, ο περισσότερος κόσμος δε γνωρίζει τον όρο πελματιαία απονευρωσίτιδα. Στην ουσία, με τον συγκεκριμένο όρο αναφερόμαστε σε μια φλεγμονή του κεντρικού σημείου της περιτονίας, δηλαδή της πελματιαίας απονεύρωσης.

Η πελματιαία απονεύρωση, αν και μοιάζει με τένοντα, στην πραγματικότητα αποτελεί μια πυκνή ινώδη ταινία συνεκτικού ιστού. Ξεκινά από την πτέρνα, προχωράει κατά μήκος του πέλματος και φτάνει μέχρι πέντε δάχτυλα. Ο ρόλος της είναι να υποστηρίζει την ποδική καμάρα και να κρατά το πόδι λυγισμένο. Κάποιος μπορεί να φανταστεί τον συγκεκριμένο συνεκτικό ιστό σαν ένα τόξο. Εάν λοιπόν η πελματιαία απονεύρωση υποστεί φλεγμονή, τότε εκδηλώνεται η πελματιαία απονευρωσίτιδα με τη μορφή πόνου κατά το περπάτημα. Πολλοί αναφέρονται στην συγκεκριμένη πάθηση και με τον όρο «άκανθα πτέρνας», ο οποίος βέβαια δεν ευσταθεί.

 

Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματά της;

Το βασικότερο σύμπτωμα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι η εκδήλωση πόνου στην πτέρνα κατά το περπάτημα. Βέβαια, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει έντονος πόνος κατά μήκος ολόκληρης της πελματιαίας απονεύρωσης.

Η αιτία που δημιουργείται φλεγμονή στο συγκεκριμένο σημείο είναι η εκφύλιση της ελαστικότητας ενός στρώματος λίπους στην περιοχή της πτέρνας, το οποίο προστατεύει την πελματιαία απονεύρωση από τους κραδασμούς κατά τη διάρκεια της βάδισης. Αυτό το στρώμα λίπους λόγω της ηλικίας, της χρήσης ακατάλληλων παπουτσιών, της ορθοστασίας, της καταπόνησης λόγω αθλημάτων, του αυξημένου σωματικού βάρους κλπ. , χάνει την ελαστικότητά του, οδηγώντας σε καταπόνηση της πελματιαίας απονεύρωσης και κατ’ επέκταση σε εκδήλωση της πάθησης.

 

Τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια καλύτερη καθημερινότητα;

Υπολογίζεται πως το 10% περίπου του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του, τουλάχιστον μια φορά, πελματιαία απονευρωσίτιδα. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις η πελματιαία απονευρωσίτιδα θα υποχωρήσει, εάν ο ασθενής ακολουθήσει μια συντηρητική θεραπεία και προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει και η πιθανότητα αντιμετώπισης με χειρουργική επέμβαση.

Στην περίπτωση που κάποιος υποφέρει από πελματιαία απονευρωσίτιδα θα πρέπει αρχικά να περιορίσει τις δραστηριότητές του, κυρίως τις αθλητικές και να ξεκουραστεί. Η παγοθεραπεία και η φυσικοθεραπεία μπορούν επίσης να βοηθήσουν, όπως και η λήψη μιας αντιφλεγμονώδους αγωγής.

Η απώλεια βάρους στην περίπτωση που ο ασθενής έχει παραπάνω από τα φυσιολογικά κιλά κρίνεται αναγκαία. Τέλος, τόσο ως μέθοδος θεραπείας, όσο και ως μέθοδος πρόληψης, η χρήση ανατομικών πελμάτων αποφόρτισης μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Τα ανατομικά πέλματα αποφόρτισης είναι ανθεκτικά και ο ειδικός σχεδιασμός τους μπορεί να υποστηρίξει την ποδική καμάρα, να προσφέρει μαλακή ανύψωση στα μετατάρσια και να μειώσει τους κραδασμούς κατά τη βάδιση.


Πηγή: https://www.fortuna.com.gr/pws-mporeite-na-antimetwpisete-tin-pelmatiaia-aponevrwsitida/?fbclid=IwAR0Z5SnNsJ1JeNbBgCrohulDTvTVr-eOcIkFd4ifQuQWWIq9y2Q1UAiL7YI