Εξερευνώντας την επιστήμη της γείωσης και τα οφέλη πίσω από αυτήν

Η γείωση, που ονομάζεται επίσης grounding , είναι μια θεραπευτική τεχνική που περιλαμβάνει δραστηριότητες που σας «γειώνουν» ή σας επανασυνδέουν ηλεκτρικά με τη γη.

Αυτή η πρακτική βασίζεται στην επιστήμη της γείωσης και στη φυσική γείωσης για να εξηγήσει πώς ηλεκτρικά φορτία από τη γη μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο σώμα σας. Αυτός ο τύπος θεραπείας γείωσης δεν είναι εντελώς ίδιος με την τεχνική που χρησιμοποιείται στη θεραπεία ψυχικής υγείας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε την επιστήμη πίσω από την ενέργεια γείωσης, τους κινδύνους και τα οφέλη από τη χρήση τεχνικών γείωσης και τον τρόπο εκτέλεσης της γείωσης.



Τι λέει η επιστήμη

Η γείωση είναι επί του παρόντος ένα θέμα που δεν έχει ερευνηθεί καθόλου και υπάρχουν πολύ λίγες επιστημονικές μελέτες για τα οφέλη. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη επιστημονική έρευνα έχει διερευνήσει τη βάση για φλεγμονές, καρδιαγγειακές παθήσεις, μυϊκή βλάβη, χρόνιο πόνο και διάθεση.


Η κεντρική θεωρία από μια μελέτη ανασκόπησης είναι ότι η γείωση επηρεάζει τη ζωντανή μήτρα, η οποία είναι ο κεντρικός σύνδεσμος μεταξύ των ζωντανών κυττάρων.

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα υπάρχει μέσα στη μήτρα που λειτουργεί ως άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, παρόμοια με τα αντιοξειδωτικά. Πιστεύουν ότι μέσω της γείωσης μπορούν να αποκατασταθούν οι φυσικές άμυνες του σώματος. Περαιτέρω έρευνα επεκτείνεται σε αυτήν την ιδέα.

 

Έγιναν μετρήσεις αίματος πριν και μετά τη γείωση για να προσδιοριστούν τυχόν αλλαγές στη ρευστότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικά μικρότερη συσσώρευση ερυθρών αιμοσφαιρίων μετά τη γείωση, γεγονός που υποδηλώνει οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.

 

Άλλη ελαφρώς μεγαλύτερη μελέτη εξέτασε το ρόλο της γείωσης στη μυϊκή βλάβη μετά την άσκηση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επιθέματα γείωσης και τάπητες και μέτρησαν την κινάση της κρεατίνης, τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και τα επίπεδα πόνου πριν και μετά τη γείωση.

 

Η εξέταση αίματος έδειξε ότι η γείωση μείωσε τη μυϊκή βλάβη και τον πόνο στους συμμετέχοντες. Αυτό υποδηλώνει ότι η γείωση μπορεί να επηρεάσει τις θεραπευτικές ικανότητες.

 

Αυτή η έρευνα υποστηρίζεται από μια πρόσφατη μελέτη στη βάση για μείωση του πόνου και βελτίωση της διάθεσης. Δεκαέξι θεραπευτές μασάζ εναλλάσσονταν μεταξύ περιόδων γείωσης και μη γείωσης.

 

Πριν από τη θεραπεία γείωσης, το σωματικό και συναισθηματικό στρες και ο πόνος ήταν κοινές παρενέργειες των σωματικά απαιτητικών εργασιών τους. Μετά τη θεραπεία γείωσης, ο πόνος, το άγχος, η κατάθλιψη και η κόπωση μειώθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων.

 

Ορισμένες μελέτες βασίζονται επίσης σε δείκτες αίματος, όπως εκείνοι που ανιχνεύουν φλεγμονή, αλλά το μέγεθος και η έλλειψη αυτών των μελετών υποδηλώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

 

Τύποι γείωσης ή grounding

Υπάρχουν πολλοί τύποι γείωσης. Όλοι τους επικεντρώνονται στην επανασύνδεση του εαυτού σας με τη γη. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με άμεση είτε έμμεση επαφή με τη γη.

 

Περπάτημα ξυπόλητος

Έχετε βρεθεί ποτέ έξω μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα και νιώσατε την επιθυμία να τρέξετε ξυπόλητοι στο γρασίδι; Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να προσγειωθείτε στη γη είναι να περπατάτε ξυπόλητοι.

Είτε αυτό είναι σε γρασίδι, άμμο ή ακόμα και λάσπη, το να επιτρέψετε στο δέρμα σας να αγγίξει το φυσικό έδαφος μπορεί να σας προσφέρει ενέργεια γείωσης.

 

Ξαπλωμένος στο έδαφος

Μπορείτε να αυξήσετε την επαφή δέρμα με γη ξαπλώνοντας στο έδαφος. Μπορείτε να το κάνετε στο γρασίδι δίπλα στο πάρκο ή στην άμμο στην παραλία.

Εάν πρόκειται να γειωθείτε με αυτόν τον τρόπο, φροντίστε να λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις και ποτέ μην ξαπλώσετε κάπου που θα μπορούσατε να τραυματιστείτε.

 

Βύθιση στο νερό

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της γείωσης, το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γείωση με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται η φυσική γη για γείωση.

Προτείνουν απλώς να κολυμπήσετε σε μια καθαρή λίμνη ή να κολυμπήσετε στον ωκεανό ως ένας τρόπος να προσγειωθείτε. Όπως πάντα, φροντίστε να παραμείνετε ασφαλείς όταν κολυμπάτε, ειδικά σε θολά ή βαθιά νερά.

 

Χρήση εξοπλισμού γείωσης

Όταν το να βγεις έξω για να γειώσεις δεν είναι επιλογή, υπάρχουν εναλλακτικές.

Μια μέθοδος γείωσης περιλαμβάνει τη σύνδεση μιας μεταλλικής ράβδου με το έδαφος έξω και στη συνέχεια τη σύνδεση της ράβδου στο σώμα σας μέσω ενός καλωδίου.

Εάν δεν αισθάνεστε άνετα χρησιμοποιώντας μια μεταλλική ράβδο για τη γείωση, υπάρχει διαθέσιμος άλλος εξοπλισμός γείωσης. Αυτός ο εξοπλισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσετε τη θεραπεία γείωσης στην καθημερινή σας ζωή και περιλαμβάνει:

§  πατάκια γείωσης

§  φύλλα ή κουβέρτες γείωσης

§  κάλτσες γείωσης

§  ταινίες και μπαλώματα γείωσης

Μπορείτε να βρείτε γείωση χαλάκια, φύλλα, κουβέρτες, κάλτσες και μπάντες στο διαδίκτυο.

 

Γιατί να χρησιμοποιήσετε γείωση;


Δεν υπάρχει πολλή έρευνα για τα οφέλη της γείωσης. Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν αναφέρει βελτίωση για καταστάσεις όπως:

 

§  Χρόνια κόπωση: Στη μελέτη σε θεραπευτές μασάζ, πολλοί ανέφεραν μείωση στα επίπεδα κόπωσης μετά από τέσσερις εβδομάδες θεραπείας με πατάκια γείωσης.

§  Χρόνιος πόνος: Η μελέτη σχετικά με τη γείωση για την αποκατάσταση της άσκησης διαπίστωσαν ότι όσοι χρησιμοποίησαν επιθέματα γείωσης ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα πόνου.

§  Άγχος και κατάθλιψη: Σε μια μικρή μελέτη αποδείχθηκε ότι ακόμη και 1 ώρα θεραπείας γείωσης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση.

§  Διαταραχή ύπνου: Οι θεραπευτές μασάζ παρουσίασαν επίσης βελτίωση στη διάρκεια του ύπνου και μείωσαν τις διαταραχές ύπνου με τη θεραπεία γείωσης.

§  Καρδιαγγειακή νόσο: Αποτελέσματα της θεραπείας, μελέτη διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια αυτοχορηγούμενη θεραπεία γείωσης βοήθησε στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε συμμετέχοντες με υπέρταση.

 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πολλές από αυτές τις μελέτες είναι μικρές και απαιτούν περαιτέρω έρευνα. Ωστόσο, ορισμένοι επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ότι τα οφέλη της θεραπείας γείωσης μπορεί να προέρχονται απλώς από το να νιώθετε ότι έχετε επανασυνδεθεί με τη φύση. Ανεξάρτητα, υπάρχει μικρή ζημιά.

 

Κίνδυνοι γείωσης

Πολλές από τις τεχνικές γείωσης που εκτελούνται στη φύση, όπως το περπάτημα στο γρασίδι ή το κολύμπι στην παραλία, είναι σχετικά ασφαλείς.

Καταστάσεις όπως η χρόνια κόπωση, ο πόνος και το άγχος μπορεί να έχουν υποκείμενες ιατρικές αιτίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πάντα να επισκέπτεστε το γιατρό σας για αυτούς τους τύπους καταστάσεων πρώτα πριν βασιστείτε στη θεραπεία γείωσης ως την πρώτη γραμμή θεραπείας.

 

Πως να εξασκηθείτε στη γείωση

Η γείωση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, ανάλογα με την τεχνική που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε.

 

§  Σε εξωτερικό χώρο: Όταν βρίσκεστε έξω, μπορείτε εύκολα να γειωθείτε επιτρέποντας στο κάτω μέρος των ποδιών σας, στις παλάμες των χεριών σας ή σε ολόκληρο το σώμα σας να αγγίξουν τη γη.

Περπατήστε στο γρασίδι, ξαπλώστε στην άμμο ή κολυμπήστε στη θάλασσα. Όλοι αυτοί είναι εύκολοι τρόποι φυσικής επανασύνδεσης.

 

§  Εντός κτιρίου: Όταν είστε μέσα, η γείωση απαιτεί λίγο περισσότερη προσπάθεια και στις περισσότερες περιπτώσεις εξοπλισμό. Χρησιμοποιήστε ένα φύλλο γείωσης ή κάλτσες ενώ κοιμάστε. Χρησιμοποιήστε ένα χαλάκι γείωσης στην καρέκλα γραφείου στο σπίτι σας. Αυτός ο εξοπλισμός πιστεύεται ότι θα σας βοηθήσει να γειωθείτε όλη την ημέρα.

Σε μια μικρή μελέτη σχετικά με τη γείωση και την υγεία της καρδιάς, 10 υγιείς συμμετέχοντες γειώθηκαν χρησιμοποιώντας επιθέματα στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών τους.


Η κατώτατη γραμμή

Η γείωση είναι μια θεραπευτική τεχνική που εστιάζει στο σώμα και στην ηλεκτρική σας ενέργεια μέσω της επανασύνδεσης με τη γη. Υπάρχει μικρή έρευνα πίσω από τη γείωση , ενώ μελέτες έχουν αναφέρει οφέλη για τη φλεγμονή, τον χρόνιο πόνο, τη διάθεση και πολλά άλλα.

 

Η γείωση μπορεί να πραγματοποιηθεί εσωτερικά ή εξωτερικά, με ή χωρίς εξοπλισμό γείωσης. Ανεξάρτητα από το πώς επιλέγετε να πραγματοποιήσετε τη γείωση, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα επίγνωση του εξωτερικού σας περιβάλλοντος και ότι χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό γείωσης με ασφάλεια για να μειώσετε τους κινδύνους.


 

Πηγή: https://iatriko.net/%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82#google_vignette