Ονυχοφαγία ή δάγκωμα των νυχιών, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μια συνήθεια, μια «ασθένεια» μπορούμε να πούμε, θα επηρεάσει τους περισσότερους από εμάς κάποια στιγμή, από την παιδική ηλικία ή αργότερα.

Αυτή η συνήθεια για το δάγκωμα των νυχιών εμφανίζεται ιδιαίτερα σε περιόδους νευρικότητας, πλήξης και άγχους, και αποτελεί σύμπτωμα τους. Μάλιστα, η ονυχοφαγία παρατηρείται σε πάνω από το 60% των παιδιών και στο 25-30% των ενηλίκων.

Αν και το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να φαίνεται αθώο, στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο. Ακριβώς επειδή μιλάμε για συνήθεια, μπορεί να διαρκέσει για χρόνια ή και για όλη τη ζωή του ατόμου, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όπως:

  • τον πόνο που το άτομο προκαλεί στον ίδιο του τον εαυτό,
  • σοβαρές λοιμώξεις (μύκητες, ιούς ή βακτηρίδια) στις πληγές που αφήνει η ονυχοφαγία
  • τις μολυσματικές ασθένειες (κρυολογήματα, γρίπη, ουλίτιδα κλπ.) που μπορούν να εμφανιστούν, καθώς τα χέρια που βάζουμε στο στόμα είναι βρώμικα,
  • τους μύκητες 

Τα αίτια της ονυχοφαγίας είναι:

  • Καταστάσεις άγχους. Για τους ενήλικες το άγχος μπορεί να σχετίζεται με τη δουλειά, με την προσωπική ζωή ή με μια σειρά από άλλους παράγοντες- με αποτέλεσμα το δάγκωμα των νυχιών να προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης. Αντίστοιχο άγχος έχουν και τα παιδιά, κυρίως σχετιζόμενο με την οικογένεια και το οικογενειακό περιβάλλον.
  • Μίμηση από τα άλλα μέλη της οικογένειας. Μερικές φορές τα παιδιά κάνουν όσα βλέπουν από τους γονείς τους χωρίς να ξέρουν τον λόγο. Απλώς μιμούνται τις χειρονομίες, άρα αν ο γονιός εμφανίζει ονυχοφαγία, το ίδιο θα κάνει και το παιδί.
  • Πλήξη. Συνηθέστερα, το δάγκωμα των νυχιών είναι συνήθεια όπου αρχίζει στην παιδική ηλικία λόγω πλήξης.

Το ζήτημα με την ονυχοφαγία είναι ότι κάποιες φορές μπορεί να αποτελεί ένδειξη ψυχολογικής πίεσης που χρήζει βοήθειας, ενώ άλλες να είναι απλά μια ενοχλητική και κακή συνήθεια. Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, υπάρχουν διάφορες λύσεις, σχετιζόμενες φυσικά με την αιτία της ονυχοφαγίας: από την ψυχοθεραπεία μέχρι τα εξειδικευμένα προϊόντα που αποτρέπουν το δάγκωμα των νυχιών. Όπως γίνεται συνήθως, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, οπότε, γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται να αποσπούν την προσοχή του παιδιού που ξεκινάει να δαγκώνει τα νύχια του.


Η ονυχωφαγία αντιμετωπίζεται με την χρήση Εντατικού ορού ενδυνάμωσης νυχιών & προστασίας από το κιτρίνισμα.


Πηγή: https://veresiesclinic.com/