Τι είναι και πόσο συχνά συμβαίνει;

Η Ρήξη αχιλλέιου τένοντα αφορά στην μερική ή πλήρη διακοπή της συνέχειας του τένοντα που συνδέει τους μύες της γαστροκνημίας με το οστό της πτέρνας.

Η ρήξη αχιλλείου τένοντα είναι ένας σχετικά συχνός τραυματισμός. Υπολογίζεται ότι συμβαίνει σε 5-10 άτομα ανά 100.000, με συχνότερη την ηλικία των 30-49. Ο τραυματισμός συμβαίνει συχνότερα σε άνδρες.

Είναι μια κατάσταση που θα συναντήσουμε κυρίως σε αθλητές που ασχολούνται με εκρηκτικά αθλήματα (άνω του 80%)  όπως το ποδόσφαιρό, το μπάσκετ, το άλμα εις ύψος, το τρέξιμο κλπ.


Ποια είναι τα συμπτώματα στη ρήξη αχιλλείου τένοντα;

Όταν έχουμε μια ρήξη αχιλλείου τένοντα, ειδικά μια πλήρη ρήξη, θα ακούσουμε έναν χαρακτηριστικό ‘εσωτερικό’ ήχο ακολουθούμενο από άμεσο διαξιφιστικό πόνο στην οπίσθια πλευρά του κάτω τριτημορίου του άκρου ποδός. 

Αρκετοί παθόντες αναφέρουν πως στην αρχή πίστεψαν πως απλά κάτι τους χτύπησε, η αίσθηση ήταν σαν κάποιο αιχμηρό αντικείμενο να έπεσε με δύναμη στον αχίλλειο τένοντα ή στην πτέρνα τους.

Λόγω της ρήξης του αχιλλείου τένοντα, δεν θα μπορούμε να στηρίξουμε το βάρος μας στο πάσχον πόδι και για αυτόν τον λόγο, θα επηρεαστεί δραματικά η ικανότητα φυσιολογικής βάδισης.

Αν προσπαθήσουμε να σταθούμε στις μύτες των ποδιών ή αν θελήσουμε απλά να κάνουμε πελματιαία κάμψη (κίνηση σαν να θέλουμε να πατήσουμε ‘γκάζι’ ή να ανεβούμε σκαλοπάτι) θα είναι δύσκολο έως και αδύνατο. 

Ο πόνος θα παραμείνει και θα ακολουθήσει σημαντικό οίδημα της περιοχής, με έντονο και αυξανόμενο πρήξιμο.


Εφόσον βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση πρέπει να κάνουμε 2 πράγματα:

1. Να μην προσπαθήσουμε να κινήσουμε το πάσχον άκρο, καθώς ίσως δεν έχουμε ακόμα πλήρη ρήξη και δεν θα ήταν καλό να την προκαλέσουμε.

2. Να επισκεφτούμε άμεσα έναν επαγγελματία υγείας (ορθοπεδικό ιατρό, χειρούργο) για εξετάσεις και άμεση εκκίνηση θεραπευτικής αγωγής. Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν ‘θα περάσει μόνο του’ (μολονότι αυτό μπορεί και να συμβεί με μικρές μερικές ρήξεις).


Πηγή: healthaction.gr


Τα σχετικά προϊόντα που βοηθάνε στην αντιμετώπιση της Ρήξης αχιλλείου τένοντα είναι: Υποπτέρνιο gel ανύψωσης και Υποπτέρνια U shape.