Είναι μικρές, στρογγυλές εμβυθίσεις στην κυρτή επιφάνεια των νυχιών. Ελαφρού βαθμού μπορούν να βρεθούν και σε υγιή άτομα. Σε εκτεταμένες εμβυθίσεις η συνηθέστερη αιτία είναι η ψωρίαση- μάλιστα μπορούν να αποτελούν και τη μοναδική της διαταραχή. Η διαταραχή αυτή της ονυχαίας πλάκας εμφανίζει μικρά εντυπώματα μεγέθους από 0.1 εως 1 χιλιοστό. Τα βοθρία είναι δυνατόν να είναι λίγα ή πολλά, διάσπαρτα ακανόνιστα ή διατεταγμένα, σε επιμηκείς ή εγκάρσιους στοίχους, ομοιόμορφα ή όχι. Προκαλούνται από παθήσεις οι οποίες προσβάλλουν τη μήτρα ή την κεντρική πτυχή του νυχιού.

Η κλινική εικόνα σε ψωρισιακές αλλοιώσεις ονύχων είναι:

Τα βοθρία, η δυσχρωμία, η ονυχόλυση, η υπονυχία, η υπερκεράτωση, οι δυσμορφίες του όνυχα και οι σχημοειδείς αιμορραγίες. Είναι δυνατόν, επίσης, να συνυπάρχει ψωρισιακή αλλοίωση της εγγυούς πτυχής του όνυχα και χρόνια παρονυχία.

Πιο αναλυτικά: 

  • Τα βοθρία είναι η συνηθέστερη κλινική εκδήλωση της ψωρίασης των ονύχων. Παρατηρείται η παρουσία μικροσκοπικών οπών (βαθουλώματα) στην ραχιαία επιφάνεια των νυχιών, όπου διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα και βάθος, είναι όπως συνήθως μικρά και ρηχά. 
  • Αλλοίωση του χρώματος του όνυχα προς το λευκοκίτρινο (δυσχρωμία). Συγκεκριμένα, παρατηρείται κίτρινη ή ερυθροκίτρινη χρώση (όπως μια σταγόνα ελαίου), ενώ όταν υπάρχει αποκόλληση του δίσκου του νυχιού δημιουργείται λευκονυχία.
  • Η φαιομελανή ή κιτρινοπράσινη χροιά οφειλόμενη σε επιμόλυνση της περιοχής από μύκητα απλό ή ψευδομονάδα.
  • Αποκόλληση μέρους ή και ολόκληρου του νυχιού από την κοίτη του ή υπονύχια υπερκεράτωση, η οποία προκαλεί διαφόρων βαθμών υπέργερση του νυχιού.
  • Οι γραμμοειδείς μελαχρωματικές ταινίες στο ελεύθερο άκρο των νυχιών οφειλόμενες σε αιμορραγίες των τριχωειδών της κοίτης του όνυχα.
  • Δυσμορφίες του όνυχα (σχάσεις, γραμμώσεις, καταστροφή του δίσκου, τραχύτητα και πάχυνση). 

Για τη θεραπεία ενδείκνυται ένας ορός ενδυνάμωσης.