Σε τι χρειαζόμαστε έναν ποδολόγο;

Τα πόδια μας είναι καθοριστικά για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού, αλλά συχνά δεν τους δίνουμε την σημασία που τους αναλογεί. Παρόλο που βασιζόμαστε σε αυτά τόσο πολύ στην καθημερινή μας ζωή, τελικά με κάποιον τρόπο θεωρούμε την υγεία τους δεδομένη. Όμως, παραβλέπουμε ότι τα πόδια μας λένε πολλά για πιθανές παθήσεις, και μάλιστα είναι από τα πρώτα σημεία του σώματος όπου εμφανίζονται συμπτώματα. Εδώ μπαίνει ο ποδολόγος, ως καταρτισμένος ειδικός για να διαγνώσει κατά πόσο οι αλλαγές στα πόδια μας αποτελούν λόγο ανησυχίας ή όχι.

Με την βοήθεια του ποδολόγου του Κέντρου Ποδολογίας του Κυφίδης Ορθοπεδικός Κόσμος, σημειώνουμε μερικά από αυτά που μπορούν τα πόδια μας να πουν για εμάς.

Κρύα πόδια ή δάχτυλα

Τα κρύα πόδια συχνά συνδέονται με τον διαβήτη, την κυκλοφορία του αίματος και τις παθήσεις της καρδιάς. Φυσικά, πολλές φορές τα πόδια απλά αντιδρούν στην εξωτερική θερμοκρασία- και η θεραπεία είναι οι ζεστές κάλτσες. Όμως, σε περιπτώσεις που όντως τα πόδια είναι συχνά κρύα, είναι καλό να κάνουμε έναν έλεγχο, μήπως αυτή η λεπτομέρεια σχετίζεται με κάποια σοβαρότερη πάθηση.

Αίσθημα καύσου στα πόδια

Ρωτώντας τον ποδολόγο μας για την περίπτωση καύσου στα πόδια, μάθαμε ότι μπορεί συχνά να οφείλεται σε νευροπάθεια, διαβήτη και παθήσεις των αρτηριών. Έχει σημασία ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις που νιώθουμε τα πέλματά μας να «καίνε», έχουμε μια σοβαρή ένδειξη για νευρολογικό πρόβλημα. Δεν παύει, όμως, η κατάσταση αυτή συχνά να οφείλεται απλά στο πόδι του αθλητή ή την καθημερινή καταπόνηση, οπότε και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Πρησμένα δάχτυλα ή πόδια

Αν παρατηρείσετε πρήξιμο στα πόδια ή/και τα δάχτυλα, συνήθως, πρόκειται για σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής κατάστασης- που, υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσε να έχει διαγνωστεί. Ειδικά στις περιπτώσεις που το πρήξιμο είναι έντονο, μπορεί να μιλάμε για αρθρίτιδα, κυτταρική μόλυνσης, αρθροπάθεια, ή θρομβώσεις στις φλέβες. Αναγνωρίζοντας την αιτία του πρηξίματος μπορείτε να αναζητήσετε ιατρική γνώμη και να προλάβετε καταστάσεις, πριν αυτές γίνουν σοβαρές.

Παραμορφωμένα ή αποχρωματισμένα νύχια

Για τους ποδολόγους, τα παραμορφωμένα και αποχρωματισμένα νύχια είναι μια συχνό φαινόμενο. Μπορεί αυτό που βλέπουν να μην είναι όμορφο, αλλά είναι εξαιρετική ένδειξη μιας υποβόσκουσας κατάστασης. Από τις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι οι μύκητες των νυχιών, ή συστηματική καταπόνηση. Σε κάθε περίπτωση, κάποιες περιπτώσεις οφείλονται σε ψωρίαση, αναιμία ακόμη και σε μελάνωμα.

Πληγές που δεν κλείνουν

Αν παρατηρήσετε πληγές και έλκη που δεν κλείνουν, ίσως πρέπει να αναζητήσετε την αιτία στον διαβήτη, ή κάποια πάθηση του νευρικού συστήματος. Ένα τραύμα στο πόδι μπορεί να λειτουργήσει ως ένδειξη καρκίνου του δέρματος, γι αυτό πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική γνώμη. Και, ρωτώντας την ποδολόγο μας πότε να ανησυχήσουμε, μας συμβούλεψε να αφήσουμε ένα λογικό διάστημα επούλωσης και μετά να αποτανθείτε σε έναν ειδικό, γιατί ξέρετε τι λένε για την πρόληψη...

Αφιερώστε λίγο χρόνο για την φροντίδα των ποδιών σας επικοινωνώντας με την ποδολόγο μας.